Van luchtvaart naar elektrische bussen
Luz Garcia, geboren in Colombia, begon haar reis in de wereld van elektronica en cybersecurity op 23-jarige leeftijd toen ze naar Italië verhuisde om Electrical Engineering te studeren. Met een PhD in Computerwetenschappen werkte ze aanvankelijk in de luchtvaartindustrie in Italië, waar ze een sterke interesse ontwikkelde in veiligheid en beveiliging. “Toen ik in de luchtvaartindustrie begon te werken, werd het belang van veiligheid en beveiliging me al snel duidelijk. Of het nu een vliegtuig of een bus is, ervoor zorgen dat alles perfect en veilig werkt, is cruciaal. Voor mij is de veiligheid van de passagiers het belangrijkst,” herinnert ze zich.
In december 2022 verhuisde Luz naar Nederland om bij een bedrijf in de automotive branche te gaan werken. Hoewel het bedrijf helaas haar deuren moest sluiten, vond Luz met haar expertise snel een nieuw thuis bij Ebusco. Nu, na meer dan een jaar bij Ebusco, combineert Luz haar technische vaardigheden en ervaring om de functionele veiligheid en cybersecurity van elektrische bussen te verbeteren.
Het belang van functionele veiligheid
Functionele veiligheid bij elektrische bussen houdt in dat alle elektr(on)ische systemen onder alle omstandigheden correct werken. Luz legt uit: “Functionele veiligheid gaat over het voorkomen en beperken van risico’s die worden veroorzaakt door systeemstoringen. Bij elektrische bussen betekent dit ervoor zorgen dat alle systemen, van batterijbeheer tot remmen, betrouwbaar werken om ongevallen of storingen te voorkomen.”
Bij Ebusco wordt functionele veiligheid bereikt door rigoureuze test- en validatieprocessen. “We analyseren alle mogelijke scenario’s die zich kunnen voordoen met onze bussen, zoals problemen met de remmen, klimaatregeling en hoogspanningssystemen, om potentiële risico’s te identificeren en oplossingen te ontwikkelen,” zegt Luz.
Cybersecurity: bescherming tegen externe dreigingen
Naarmate elektrische bussen steeds vaker uitgerust worden met technologieën die hen in staat stellen om te communiceren met andere systemen en netwerken, blijft het belang van cybersecurity groeien. Luz benadrukt: “Cybersecurity is cruciaal omdat het de systemen van de bus beschermt tegen kwaadwillige IT-aanvallen. Deze aanvallen kunnen de operaties verstoren, de veiligheid in gevaar brengen of leiden tot datalekken.”
De bussen van Ebusco verzamelen gegevens, zoals de batterijcapaciteit, die naar de cloud worden gestuurd. “We zorgen ervoor dat de informatie naar de cloud gaat, maar niet van de cloud naar de bus. Dit beschermt tegen potentiële cyberdreigingen,” legt Luz uit.
De kruising van functionele veiligheid en cybersecurity
De link tussen functionele veiligheid en cybersecurity is diepgaand, een cyberaanval kan namelijk leiden tot functionele veiligheidsproblemen. “Als een hacker controle krijgt over het remsysteem, kan dat fatale storingen veroorzaken. Daarom is het essentieel om functionele veiligheid te integreren met cybersecurity,” merkt ze op.
Bij Ebusco wordt een gelaagde verdedigingsstrategie toegepast. “We combineren functionele veiligheidsmechanismen met robuuste cybersecuritypraktijken. Dit zorgt ervoor dat zelfs als één laag wordt doorbroken, andere lagen het systeem nog steeds beschermen,” licht Luz toe.
Samenwerkingsinspanningen en voortdurende verbetering
Luz’ rol bij Ebusco omvat uitgebreide samenwerking met verschillende afdelingen om algehele veiligheid en beveiliging te waarborgen. “Ik werk onder andere nauw samen met het systeemteam, het softwareteam, het testteam en aftersales. Het gaat erom alle punten met elkaar te verbinden en ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit,” legt ze uit.
Een voorbeeld van deze samenwerking is de FRACAS (Failure Reporting, Analysis, and Corrective Action System) board. “Wanneer er bijvoorbeeld een probleem ontstaat bij een klant, maakt aftersales een ticket aan in het FRACAS-systeem,” beschrijft Luz. “Afhankelijk van de ernst van het probleem, besluit de FRACAS-board – een team van collega’s uit verschillende disciplines – welke actie(s) er ondernomen moeten worden.”
Uitdagingen overwinnen en een veilige toekomst bouwen
De reis naar het waarborgen van de veiligheid en beveiliging van elektrische bussen is uitdagend. “We blijven bezig met het verder opbouwen van onze processen en documentatie. Dit is essentieel voor naleving van de regelgeving en verwachtingen van autoriteiten en klanten,” zegt Luz.
Een van Luz’ trotste prestaties is het verkrijgen van de Cyber Security Management System-certificering voor Ebusco. “Het behalen van de certificering is een resultaat van het harde werk van mijn collega’s en mezelf,” reflecteert ze.
De toekomst van cybersecurity in elektrische bussen
Kijkend naar de toekomst ziet Luz zowel uitdagingen als kansen in het veld van cybersecurity voor elektrische bussen. “De industrie groeit snel en de eisen van klanten worden steeds complexer. Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van nieuwe regelgeving en het bestrijden van cyberdreigingen,” merkt ze op.
Luz benadrukt ook het belang van cybersecurity bewustzijn. “Om het bewustzijn onder onze collega’s te vergroten publiceren we maandelijks e-learnings en bieden informatie op ons intranet. Het is essentieel dat iedereen begrijpt hoe belangrijk cybersecuritymaatregelen zijn. Zowel voor de veiligheid van onze bussen als voor de rest van de data in ons bedrijf,” stelt ze.
Kortom, de integratie van functionele veiligheid en cybersecurity is essentieel voor de veilige en betrouwbare werking van elektrische bussen. Luz Garcia’s expertise en toewijding op dit onderwerp benadrukken het belang van het beschermen van zowel de systemen als de mensen die erop vertrouwen. Door voortdurende verbetering en samenwerking baant Ebusco de weg voor een goed beveiligde toekomst in elektrisch transport.
Ben jij gepassioneerd over je vak en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ontdek nu onze mogelijkheden en bekijk snel onze vacatures!